Vuosi 2023

Vuonna 2023 harrastettiin monipuolisesti eri lajeja. Jalan kuntoutus jatkui mutta se ei sinänsä rajoittanut menoa. Sali pysyi pääosassa kuntoutuksessa ja hyvä niin joten salilla tuli vietettyä joka viikko aikaa. Uinti jäi hyvin vähään tämän vuoden aikana. Kun se uinti ei ole suoksikkilajeja niin helposti se jää vaan pois ohjelmasta. Tänä vuonna oli jälleen myös mukavia reissuja. Huhtikuussa vietettiin Tomin 50v synttäreitä Mallorcalla pyöräillen. kesällä ja sykyllä reissut lappiin ja syksyllä vielä juoksureissu Amsterdamiin. Myös surua oli tänä vuonna. Huhtikuussa jouduttiin luopumaan Jalosta ja se olikin kova paikka, suru oli läsnä koko loppuvuoden.

Tammikuussa hiihtoa tuli harrastettua melko paljon, ehkä liiankin paljon kuin vasemman jalan akillesjänne alkoi oireilemaan. Lisäksi tenniskyynärpäävaiva oli edelleen päällä, käsitreenit salilla oli sen takia vähissä. Alkuvuodesta oli vielä intoa käydä uimassakin ja meno tuntui ajoittain kevyeltä. Tammikuun lopulla sain tilaamani uuden sykemittarin Garminin Forerunner 955:n.Tammikuun lopussa oli jälleen erilaisissa keuhkotesteissä Tays:ssa ja diagnoosi oli kestävyysurheilijan astma, johon kannattaa lääkitys aloittaa.

Helmikuulla jatkuin treenit samaan malliin ja myös kipuilut akillisjänteessä ja tenniskyynärpäässä, välillä myös vasemmassa polvessa. Vietetiin yksi viikonloppu Otaniemessä ja käytiin uimassa Mäkelänrinteen uimahallissa. Pitkät hiihtoenkin ja treinertreenit jatkui helmikuussa.

Maaliskuussa jatkui hiihtokelit. Tein maaliskuun puolivälissä myös FTP-testin, 205W tuli FTP-arvoksi. Uinti oli myös edelleen vahvasti mukana. Käsi ja jalka alkoi olla paremmassa kunnossa. Jalolla alkoi  sitten loppukuusta syömättömyysvaihe ja sen selvittelyt stressasi.

Huhtikuun alulla pääsi vielä hiihtämään hyvässä
kelissä. Huhtikuun 4. jouduttiin tekemään kova päätös ja päästämään Jalo kivuista. Pian tuli myös pääsiäinen ja lähdettiin muutamaksi yöksi Ikaalisten kylpylään - etupäässä Jaloa suriessahan reissu meni mutta kun oli varattu reissu niin päätettiin kuitenkin lähteä. Huhtikuulla piteni pikkuhiljaa myös juoksulenkit, kun toukokuussa oli edessä puolimaraton. Pääsiäisen pyhinä tein ensimmäisen Gravel-lenkin ulkona. Pitkä juoksulenkki saatiin Tuulan kanssa hilattua jo 20km:iin. Huhtikuun loppupuolella lähdettin etelän lämpöön, Mallorcalle, pyöräilemään.

Mallorcan reissu oli täysi kymppi. Mahtavat maisemat, vaihtelevat pyöräreitit, lämpöä ja aurinkoa, huippu hotelli, mahtavat buffet aamiaiset ja illalliset, pyöräparkki ja pastabuffa. Todellakin sai nauttia pyöräilystä ja lomasta. Reissu oli Lhatelaisen EW Dive-firman järjestämä reissu. Pyöräilijöitä oli vajaan kymmenen reissussa mukana, sekä saman verran joogaharrastajia. Reissun aikana vietettiin Tomin 50v synttäreitä kuohareita nauttien. Reissu olisi ollut 10+ jos olisi ollut mukana samantasoinen pyöräilijä ja en olisi ollut osan aikaa flunssainen. Kaikesta huolimatta huippu reissu - toivottavasti päästää pian uudestaan näihin maisemiin! Sisu vietti reissun aikana kotisuomessa 10v -synttäreitä. 

Toukokuussa oli Helsinki City Run, puolimaraton. Juoksutreenit oli vielä aika vähäiset, erityisesti pitkät ja reippaammat. Tavoitteena oli päästä juosten maaliin. Lähdin rennosti liikkeelle ja vauhdin asettuessa huomasin että 2.05 jäniksen vauhti tuntui sopivalta vaikkakin ajatuksena vähän alle kuuden vauhti kuulosti sellaiselta että loppuun asti sitä vauhtia ei pystyisi ylläpitämään. Mutta niin vain kävi että oli maalissa ennen jänistä, aikaan 2.04.24. Olin tosi tyytyväinen juoksuun, aivan mahtava juoksu. Toukokuulla helatorstaina ensimmäisillä rasteilla Virttaalla Toimintalomalla ja toiset rastit kotinurkissa Pikku-Ahvenistolla. Toukokuulla alkoi myös pitkät pyörälenkit, mm. mökiltä kotio ja Siirissä tankkaus. Park Run:iin tulo myös osallistuttua pitkästä aikaa.

Kesäkuun alulla jatkui vielä pitkät juoksulenkit Tuulan kanssa. Pirkan pyöräilyyn osallistuin Marja-
Leenan ja Kyöstin kanssa, huippu reissu! Jukola oli tällä kertaa Porvoossa. Helteinen viikonloppu osui tällä kertaa Jukolaan, mikäs siinä, oli kiva nukkua yö teltassa ja suunnistuskin meni ihan hyvin lämpimästä kelistä huolimatta. Juhannuksen alla startattiin perinteisesti reissu pohjoiseen. Juhannusaattona oltiin Vuokatissa. Aattona olisi ollut Yötriathlon ohjelmassa, mutta keli oli jäätävä - vettä runsaasti ja lämpö 15 astetta. Lisäksi Sisulla oli aattoaamuna jalka turvoksissa ja lämpöä 40 astetta. Päivä menikin eläinlääkärireissussa Kajaanissa ja sen jälkeen seurailtiin rohkeiden triathlonistien kisailua koleassa säässä. Osa kyllä jätti kisan kesken kun oli niin kylmä keli. Lauantaina matka jatkui Saariselälle jossa seuraava viikko vietettiin. Yhtenä huippukohtava gravelilla lenkki hellekelissä Inarijärvelle (Ukkojärvelle) ja yökävely Kiilopään huipulle.

Kantapää alkoi kipuilla kesäkuulla ja heinäkuun alulla marssin ortopedin pakeille ja mageettikuviin. Ei mitään rikki jalassa, mutta silti mystisesti kipeä, erityisesti juoksun alussa. Heinäkuu, loma, oli sitten enemmän pyöräilypainotteista. Mökillä Punkalaitumella tuli paljon pyöräiltyä heinäkuun aikana. Hienoja maisemia ja pyöräilyreittejä. Jalasjoen nuorisoseurantalon perjantaiset kesätorit tuli myös tutuksi, ai että kun oli ihania räiskäleitä.

Elokuussa alkoi taas arki ja mielessä oli toive että pääsisipä juoksemaan kun lokakuussa olisi puolimaraton edessä. Elokuu oli kuitenkin edelleen lähinnä pitkiä pyörälenkkejä ja jokusia juoksukokeiluja.

Syyskuussa aloitin, vihdoista viimein, Pilateksen. Tekipäs se hyvää! Toivottavasti Pilates tuli nyt
pysyvästi ohjelmaan mukaan. Syyskuussa toteutin myös yhden toisen pitkäaikaisen haaveen, reissu pohjoiseen yksin. Junalla Rovaniemelle, siellä airbnb-kämpässä yötä. Bussilla Saariselälle ja Kiilopäällä Hotelli Nilanpäässä yötä. Alkuun oli hienot ruskakelit, sitten tuli 30cm lunta eli talvi ja sen jälkeen kevät. Aikamoiset kelit, mutta hieno kokemus vaihtelevista säistä huolimatta. Joka päivä lenkin jälkeen oli kiva mennä Nilanpään saunalle juttelemaan muiden vaeltajien kanssa päivän retkistä. Hieno viikko mutta ehkä se reissaammin jonkun kaverin kanssa on kuitenkin mukavampaa :). Kilometrikisa päättyi myös syyskuun lopussa ja tällä kertaa kilometreja kertyi touko-syyskuun välillä reilu 2600km.

Lokakuun päätapahtumat oli puolimaraton Amsterdamissa ja reissun jälkeinen Korona. Juoksu meni todella hyvin siihen nähden että viimeisen 5kk:n aikana juoksu oli ollut käytännössä tauolla, muutamia juoksukokeiluja silloin tällöin. Pystyin kuitenkin pitämään 6.10 -ka vauhtia mikä oli mielestäni ihan käsittämättömän hyvä vauhti. Varsinkin kun keli oli aika kolea, 10 astetta ja sateista. Hieno reissu säästä huolimatta! Heti kotiin päästyä oli sitten tauti päällä ja koronaksihan se pian paljastui korkean kuumeen takia. No 3.5v sitä tautia onnistuttiin välttelemään. Onneksi päästiin aika helpolla taudista.

Loppuvuosi olikin sitten treenailun kannalta huono. Työkiireet painoi päälle ja treenailu jäi vähiin. Molemmat kädet sain jostain kipeeksi (varmaan sitten salista) ja ne kipuilikin koko loppuvuoden ja jälleen piti jättää käsiliikkeet pois ohjelmasta salilla.

Tänä vuonnakin olisi erilaisia vaivoja; kantapäätä (akilles alkuvuodesta), polvivaivaa, tenniskyynärpäätä ym. käsivaivoja, mutta pienellä säädöllä aina sitä jotain pystyi tekemään ja tätä säätöä se varmaan on tulevaisuudessakin.

Vuoden 2023 aikana tuli tehtyä kaiken kaikkiaan 366 (2022: 401) harjoitusta, liikuttua  402h (2022:431h) ja 5400km (2022: 4078km). Juoksua  649km, Hiihtoa 478km, Pyöräilyä  3100km , Uintia  49,2km ja saliharjoittelua 96h .

Kommentit