Kiilopää, paras paikka lapissa

Sunnuntain Inarijärven pyöräilyn jälkeen piti aloittaa viikko vähän rauhallisemmin. Aamupäivällä tein pienen kävelylenkin Ahopäiden suunnalla ja iltapäivällä ajeltiin Tomin kanssa latubaanoja pitkin Saariselän keskustaan, poikettiin Partiokauppaan ja Kuukkeliin täydentämään ruokavarastoja. Tiistaina tein viikon ainoan juoksulenkin. Juoksin polkuja pitkin Sivakkaojan laavulle ja sieltä Ruijan polkua pitkin hiihtobaanalle ja takaisin mökille. Kaksi ensimmäistä kilometria kantapää kipuili, sen jälkeen nähtävästi turtui ja oli kivuton. Lenkin jälkeen kyllä jomotteli jälleen eli ei tarvi toista kertaa juosta tässä reissussa. Eiköhän se olisi aika mennä ortopedin pakeille, joten varasin Haapasalon Heidille Pihlajalinnaan ajan ensi viikolle. Iltapäivällä tehtiin Tomin kanssa vielä pieni käpöttely Luulammen poroaidalle ja sieltä Ahopäiden suuntaan ja mökille.

Keskiviikkona oli jälleen lämmin, lähes hellepäivä ja lähdin pyöräilemään ensin kohti Kutturaa tai paremminkin Kutturan kahvilaa, joka oli 16km Ivalon tieltä Kutturan suuntaan. Matkalla oli metsää ja suota, ei juuri muuta tai no paarmoja pyöri aika paljon ympärillä aika ajoin, oli sen verran kuuma päivä ja vauhti ei ollut kummoinen hiekkatiellä. Kahvila tuli kuin tulikin vastaan 16km kohdalla. Nähtävästi sellainen kullankaivajien kahvila\baari. Somessa mainostettu poropurilainen tuli syötyä mutta aika teollinen tuotos kyllä oli. Kutturan kahvilan jälkeen matka jatkui Kaunispään kahvilalle. Siellä sain ´pahan´ maun suusta pois Saariselän parhaalla munkilla. Takaisin tien päälle lähtiessä näin terassilla setterin ja pakkohan sitä oli mennä jutuille niin setterin kuin omistajien kanssa :).  Sillä hetkellä alkoi myös satamaan isoja sadepisaroita, onneksi oli takki mukana joten ei muuta kuin vaatetusta lisää päälle ja tien päälle. Kaunispäältä sainkin lasketella kunnon sadekuurossa. Mökille tultaessa päästiinkin heti savusaunaan. Oltiin varattu paikat klo 18.00 vuoroon mutta kun oli aika kylmä olo pyöräreissun jälkeen ja savusaunassa oli tilaa jo kolmen jälkeen niin ei muuta kuin lämmittelemään savusaunalle ja virkistäytymään 14 asteiseen Kiilopuroon. Pieni ihme kun kävin lopulta kaksi kertaa uimassa Kiilopurossa. 

Torstaina tein pitkän kävelyvaelluksen kun juoksemaan ei ollut asiaa. Kävelin ensin polkuja pitkin ja sitten polutonta avotunturia pitkin suunnalla Rumakurun alkuun ja Rumakurun vartta kohti Rumakurun taukopaikkaa. Sen jälkeen matka jatkuin Luulammelle jossa positiivinen yllätys kun Luulammen kahvila oli toista päivää auki. Eihän sitä auttanut kuin testata Luulammen munkit, jotka oli nekin tosi hyvät. Luulammelta matka jatkui Kiilopään reunustaa pitkin tunturikeskukseen. Aikaa meni 3h20min ja matkaa kertyi 16km. Sää oli aurinkoinen ja sopiva vajaa 20 asteen lämpö, hyvin tarkeni shortseilla ja t-paidalla.

Perjantai oli viimeinen päivä tämän kesän Kiilopää-viikolta. Aamulla lähdin tekemään pyöräreissun Saariselän keskustaan. Paluumatkalla poikkesin Savottakahvilaan - viimeksi kävin siellä talvella 2021. Mukava kahvila sekin.  Tomi lähti iltapäivällä jo polkemaan kohti Sodankylään ja jatkaisi seuraava aamuna kohti Kemijärveä, ja minä nappaisin mukaan kunhan saan pyöräilijän kiinni. Itse tein iltapäivällä vielä viimeisen fiilistelykävelyn Sivakkaojan laavulle.

Lauantaina jo ennen yhdeksää lähdettiin Sisun kanssa ajelemaan kohti Sodankylää, jossa pysähdys apteekkiin hakemaan pihkavoidetta Sisun kyynärpäähän. Aamulla Tomi oli viestitellyt että Kemijärven sijaan ajaisikin Rovaniemen suuntaan, joten Sodankylästä matka jatkui Rovaniemeä kohti. Sain Tomin kiinni n. 15km ennen Rovaniemeä ja sovittiin treffit Joulupukin pajalle napapiirille. Sieltä jatkettiin Ounasvaaralle urheiluopistolle tekemään pieni lenkki Sisun kanssa ja katsomaan josko Tomi pääsisi siellä suihkuun ja saisimme vaikka lounasta. Kaikki onnistuikin suunnitellusti. Siitä oli hyvä jatkaa Ranuan kautta kohti Vuokattia ja tämän kertaista yöpymispaikkaa Holiday Club Katinkultaa.

Tarkoitus oli yöpyä Vuokatissa 2 yötä, mutta päätettiin jatkaa matkaa etelää kohden jo sunnuntaina Tomin Tour de Kainuu - pyöräilytapahtuman jälkeen. Sisu tuntui huohottavan ja nuolevan siihen tahtiin että olisi hyvä saada kuukausittainen Librela-kipupiikki mahdollisimman pian. Loppujen lopuksi ajettiin sunnuntaina kotio asti. Matkalla poikettiin Kuopiossa näköalatornissa munkilla :).

Mahtava viikko jälleen Kiilopään maastoissa. Kiilopää ei ikinä petä ja siihen ei tunnu kyllästyvän. Nytkin jäi kaihertamaan monta reittiä joita ei ehtinyt kiertämään. Kyllä sitä muutama kyynel jälleen kerran vierähti kun ajoi Kiilopäältä pois päin. Haaveissa jo seuraava reissu.

Viikon treenimäärä 17h

Juoksua 6km

Kommentit