Vuosi 2022

Vuosi 2022 sisälsi ensimmäisen urheilusta johtuneen leikkauksen ja sen myötä paljon kuntoutusta ja fysioterapeuteilla käyntejä mutta myös liikuntaa eri muodoissa, erityisesti saliharjoittelu tuli kuntouksien myötä uutena "lajina" mukaan. Tänä vuonna reissattiin lappiin Ylläkselle ja pitkästä aikaa myös ulkomaille Muncheniin.

Vuosi alkoi talvisissa keleissä hiihdon merkeissä. Tammikuun aikana tuli hiihdettyä 14 kertaa, yhteensä 344km. Hiihdon lisäksi tuli pyöräiltyä ja juostua niin matolla kuin ulkona sekä tehtyä muutama core-treeni. Kisakausi tuli aloitettua myös jo tammikuussa, osallistuin 15. tammikuuta Teivo-cup:iin. 



Helmikuulla jatkui hyvät hiihtokelit. Hiihtoa kertyi 277km, pientä väsymystä oli ilmassa ja hengitys oli aika ajoin huono. Tein myös pitkästä aikaa juoksumattotestin. Tällä kertaa AquaPlussan testiasemalla PNOE-hengityskaasuanalysaattoria käyttäen. Helmikuussa osallistuin myös AquaPlussan triathlonleirille Uudessakaupungissa. Oli hienoa porukalla treenata niin pyöräilyä, juoksua kuin uintiakin. Helmikuulla käynnistyi myös uintitreenit hiihdon, pyöräilyn ja juoksun lisäksi.

Maaliskuusta ei sitten olekaan paljon kerrottavaa tai toisaalta on paljonkin. 13. Pirkan hiihto oli todellinen epäonnen hiihto. Ohituksessa tapahtunut kaatuminen aiheutti vasemman takareiden hamstring-jänteiden repeämisen. Onneksi oli onnea siinä, että pääsin Suomen ja luultavasti yhden maailman parhaimmista hamstring:n korjauksiin keskittyvän ortopedin, Lasse Lempaisen, operoitavaksi Turun Mehiläiseen. Hiihto oli 6.3. ja leikkaus vajaan kahden viikon sisään 18.3. Sen jälkeen kuljettiin kepeillä kolmisen viikkoa ja opeteltiin pikkuhiljaa taas istumaan.

Huhtikuun puolessa välissä alkoi kuntoutus uinnilla, vesijuoksulla ja lihaskuntotreeneillä. Huhtikuun lopulla sain lisätä kuminauhajumpan rinnalle cross-treiner treenit. Tämä tarkoitti salijäsenyyden hankintaa Liikku-salilta Ylöjärveltä.

Toukokuussa oli ensimmäinen "reissu" kun ulkomaiden sijaan vietimme 20-v. hääpäivää Porin Yyterissä. Vietimme pidennetyn viikonlopun Yyterin hiekkarantojen läheisyydessä erilaisia kuntopolkuja kierrellen. Jalka kesti kävelyä jo aika hyvin. Toukokuussa sain aloittaa cross-treinerin lisäksi kuntopyörällä ajamisen. Lisäksi loppukuusta pääsin myös ulos pyöräilemään - gravel-lenkit käynnistyivät.

Kesäkuussa aloitin fysioterapeutin käynnit Fysios Sokoksella. Kesäkuun puolessa välissä saavutin myös yhden uuden etapin: tein ensimmäinen maantiepyörälenkkini. Kesäkuussa alkoi toisaalta myös uusi vaiva; oikein käsivarsi alkoi kipuilla. Positiivista oli se, että juhannusviikolla sain fyssarilta luvan aloittaa juoksukokeilut! Juhannuksesta alkoi loma ja toista kertaa peräkkäin suuntasimme juhannukseksi Vuokattiin, jossa Tomi osallistui triathlonkisaan. Vuokatista matka jatkui pohjoiseen, tällä kertaa Ylläkselle Mustikkakadulle. 

Kesä-heinäkuun vaihde meni Ylläksellä, todella helteisessä säässä. Vähän kävelyä, juoksukokeiluja ja pyöräilyä. Heinäkuussa vietettiin jälleen paljon aikaa mökillä Punkalaitumella. Siellä kyllä mieli lepää ja maaseututeillä on aivan mahtava pyöräillä. Juoksuakin tuli harjoiteltua, heinäkuussa pääsin jo yhtämittaa 6km juoksulenkin. Heinäkuulla alkoi vasen polku vihottelemaan etupäässä pyöräilyssä, ei joka lenkillä mutta silloin tällöin.





Elokuussa fysarilla käydessä hoidettiin niin takareittä, kuin käsivartta ja polveakin - vaivoista ei ollut siis pulaa. Kävin myös viimeisen kerran kontrollissa Lempaisella Turussa. Viesti oli, että ei muuta kuin tehoja ja treeniä lisää. Elokuun lopulla lähdettiin reissuun Saksaan, Muncheniin. Kolmena päivänä tuli kävelyä hurjat määrät, yhteensä n. 78 000 askelta,  mutta takareisi tuntui kestävän sen hyvin. Yhtenä päivänä vuokrattiin auto ja ajeltiin Itävällan rajan tuntumaan Garmisch-Partenkircheniin ja Fusseniin linnavierailulle. Oli kyllä tosi kiva reissu!









Syyskuun paras juttu oli yksi pitkä juoksu Tuulan ja Miia-Maaretin kanssa, yhteensä 26km ja matka meni ongelmitta. Ihme juttu, eipä sen jälkeen tullut samanlaista juoksua. Aloitin syyskuulla myös fyssarikäynnit tenniskyynärpään kuntouttamiseksi. Lisäksi olin Pihlajalinnassa spiroergometriamittauksessa (pyörätesti), jossa tutkittiin hengitysongelmia. Vieläkään ei mitään syytä löytynyt, joten seuraavaksi odotetaan kutsua Tays:iin keuhkoklinikalle tutkimuksiin.

Lokakuussa tuli vuoden toinen kilpailu, kun osallistuin Jämin suunnistusmaratonille, kuntosarjaan matkana 7.5km. Sää oli kirpsakka mutta lämpökerraston paidalla + suunnituspaidalla tarkeni hyvin. Suunnistus meni ihan hyvin, ei kaatumisia tai kompurointeja, mikä tärkeintä. Lokakuun viimeisen viikon olin pitkästä aikaa lievässä flunssassa - ei nähtävästi ollut kuitenkaan Koronaa vieläkään.

Loppuvuosi jatkui treenien osalta samalla kaavalla, lihaskuntoa, sisäpyöräilyä, mattojuoksua. Välillä polven kipuilut muuttivat treenisuunnitelmia. Myös vasemman jalan säären etuosa ärtyi usein juoksusta, jota fyssarilla ja hieronnan kautta hoidettiin. Kävin marraskuulla näyttämässä polvea myös Pihlajalinnassa ortopedilla ja sain myös siihen jumppaohjeita - mitään ei pitäisi olla kuitenkaan rikki, lähinnä ohjeena oli etureiden lihasten vahvistamista. Joulukuussa n. viikko ennen joulua alkoi hiihtokausi. 

Tämä vuosi oli suurelta osin takareiden kuntoutusta. Loppuvuodesta takareisi alkoi olla jo aika hyvässä kunnossa. Polvi edelleen aika ajoin vähän kipuilee ja tenniskyynärpää vaivaa. Toivotaan että nämä kipuilut saadaa alkuvuoden aikana pois. Hengitysongelmat oli edelleen ajoittain koko vuoden ajan läsnä. Lisätutkimuksia tehtiin, mutta mitään syytä ei vieläkään löytynyt. Joulukuulla sain Tays:iin tammikuulle ajat lisätutkimuksiin. Kilpirauhasen syövän osalta elokuun ultrassa ei ollut muutoksia, joten se osalta siirryttiin normaaliin kontrollikuvaussykliin, joten seuraava kuvaus varmaan vuoden päästä elokuulla.

Vuoden 2022 aikana tuli tehtyä kaiken kaikkiaan 401 harjoitusta, liikuttua 431h ja 4078km. Juoksua 620km, hiihtoa 794km, pyöräilyä 2393km, uintia ~86km ja lihaskuntoa 104 harjoitusta (93h).



Kommentit