Oravan oppipojan leikattavana

Koko viikosta tuli urheilun osalta lepoviikko. Kaikki aika meni leikkausajan sopimiseen, valmistautumiseen, onneksi myös itse leikkaukseen ja siitä palautumisen käynnistämiseen. Maanantaina oli jännä päivä kun aamupäivällä oli etävastaanottoaika Lasse Lempaiselle Turun Mehiläiseen. Lempainen on huippukirurgi ja on nyt jo eläköityneen huippukirurgin Sakari Oravan mantelin perijä. Onneksi kaikki meni hyvin ja Lempainen sanoi että hän voisi leikata jalan ja alkoi selvittämään saisiko leikkauksen mahtumaan vielä tälle viikolle. Tärkeätä olisi että jänteet kiinnitetään 3 viikon sisällä tapaturmasta eli vielä aikaa olisi kaksi viikkoa operaation suorittamiseen. Maanantaina varmistui myös että leikkaus menee tapaturmavakuutukseeni IF:ssä - hieno homma. Leikkaus Mehiläisessä olisi maksanut 5500€, joten ihan heti sitä itse ei olisi ollut valmis maksamaan.

Tiistaina sain Turun Mehiläisen leikkauskoordinaattorilta soiton ja vahvistuksen että tällä viikolla operoidaan. Leikkauspäivä olisi perjantai 18.3. ja klo: 10.00:ksi pitäisi saapua Mehiläinen Neo sairaalaan. Keskiviikko ja torstai menikin lähinnä työasioita säätäessä pidemmän sairasloman takia. 

Perjantaina lähdettiin aamusta ajamaan Turkuun ja 9.30 oltiin perillä Neo:ssa. Vaatteiden vaihdon jälkeen Lempainen tuli juttelemaan ja merkkasi tussilla takareiteen leikkauskohdat :). Ennen yhtätoista pääsin leikkaussaliin, jossa laitettiin jos jonkinlaisia piuhoja kiinni ja puudutusainetta vaikuttamaan. Puudutus oli vähän lantion yläpuolelta varpaisiin asti. Sen jälkeen sit vain mahalleen leikkausasentoon odottamaan puudutusaineen vaikutusta. Kauaa ei mennytkään kun päästiin leikkaus aloittamaan. Leikkaus kesti n.1.5h:a. Mitään kipuja ei leikkauksen aikana tuntunut. Välillä imuroitiin - jälkeenpäin kuulin että kaatumisesta syntynyt verenpurkaumaa oli ollut paljon, ja välillä porattiin luihin reikiä, johon jänteet sulamattomilla lankoilla kiinnitettiin. Ajan kanssa, toivottavasti seuraavan 4kk aikana jänteiden pitäisi kiinnittyä takaisin luuhun, mutta siihen asti langat pitäisi jänteet kiinni luussa. Leikkauksessa oli hyvin rento ilmapiiri, Lempainen ja muut jutteli niin lapin talvilomasta kuin sm-liigan tilanteista. Taustalla soi kasaripoppi - ei mitään valittamista siis :). Vähän ennen klo: 13 pääsin pois leikkaussalista ja aika pian sain aamupalaa - ai että shipsit maistui hyvältä. Konjakin jätin väliin :). Puudutus hellitti kovin rauhalliseen tahtiin ja vasta lähempänä neljää päästiin lähtemään kotimatkalle. Kotipäässä piti vielä metsästää eri apteekeista lääkkeet, joten kotona oltiin vasta 19 aikaan. Illalla huomasin että leikkaushaavan side oli aivan verinen, joten lauantaina pitää Neo:sta varmistaa miten toimitaan. Suunniteltu siteidenvaihto oli aikataulutettu vasta maanantaille. Illalla pientä kihelmöintiä ja kipuilua tuntui takareidessä, mutta ei mitään isompaa. Yön aika samoin, ja otin kahden aikaan kipulääkkeen.

Lauantaina aamusta oli ihan ok olo, ei kipuja, mikä yllättävää. Otin kuitenkin lauantaille sovitut kipulääkkeet, tosin minimimäärän. Sain Neo:sta mukaan myös vahvempaa kipulääkettä, joka oli morfiinin kaltaista lääkettä. Toivottavasti sille ei ole tarvetta. Aamupäivällä soittelin Neo:oon ja sain ohjeen mennä Tampereen Mehiläiseen vaihdattamaan leikkaussiteen tämän päivän aikana. Illalla viiden aikaan onnistui siteen vaihto, saa nähdä pärjääkö tällä siteellä tikkien poiston asti, joka sovittiin samalla Mehiläiseen keskiviikolle 30.3. Otin illalla särkylääkkeen jotta yöllä ei heräisi särkevään jalkaan - särkyjä ei oikeastaan ole ollut mikä on ollut kyllä yllättävää tämän kaltaisen operaation jälkeen.

Sunnuntaina kävin ensimmäisen kerran suihkussa pienen muovipussivirityksen kera. Aika läträämistä mutta tulipa käytyä. Vähän ulkona käppäilyä, kunhan sukkien jalkaanlaittaja tuli treeneistä kotio :). Seuraavat 4 viikkoa on nyt kepeillä kävelyä ja pitkällään pötköttelyä. Istua ei saa eikä venyttää takareittä. Pientä jumppaa pitää tehdä päivittäen, seisoen päkiälle ja kantapäille ja puristaa pakaralihaksia. Likkua kepeillä pitää mutta myös huilata. Taitaa tulla aika pitkät 4 viikkoa vaikka nyt pitäisi osata vaan nauttia tästä lepomahdollisuudesta.

Kommentit