Maximeja juosten ja hiihtäen

Viikko alkoi lepopäivällä - edellisen viikonlopun pitkät lenkit painoi sen verran kropassa että oli parempi pyhittää maanantai palautumiselle. Tiistaina pidin puolikkaan vapaapäivän ja lähdin aamusta hiihtolenkille, kävin Antilan peltojen laidassa kääntymässä. Perjantaille oli varattuna aika maksimijuoksutestiin, joten sitä ennen piti kunnolla palautua. Keskiviikkona teinkin vain 1h mittaisen jalkojen pyörittelyn treinerillä ja torstaina pidin lepopäivän.

Perjantaina oli reilun parin vuoden jälkeen aika tehdä siis juoksutesti ja ottaa kaikki irti mitä lähtee. 2019 marraskuussa tein viimeksi juoksumattotestin Vierumäellä. Tällä kertaa testi tehtiin AquaPlussan testiasemalla. Testauksessa käytetään PNOE-hengityskaasuanalysaattoria, joka tuottaa dataa hapenottokyvystä, energia-aineenvaihdunnasta, kynnysarvoista ja paljon muusta. Odotin mielenkiinnolla tuloksia niin kynnysarvojen että erityisesti hengityksen osalta. Lämmittelyjen jälkeen itse juoksutesti kesti 20 minuuttia, viimeinen 2 minuutin pätkä oli n.4.45 vauhtia ja syke paineli 190:ssä. Vauhtien ja sykkeiden osalta testi oli lähellä Vierumäen testituloksia. Sinänsä ei yllätys ja oikeastaan hyvä asia että olin palannut sille tasolle, takana kuitenkin ollut treenimielessä vaikeat pari vuotta ja jopa puolen vuoden yhtäkestoinen treenitaukokin. Omat fiilikset on kylläkin, että olisin hieman paremmassa kunnossa kuin Vierumäen testin aikaan, mutta kevät ja kesä näyttää mikä se kunto sitten on. Vielä lopullisia testituloksia odotellessa, ensimmäiset analyysit testistä kuitenkin kertoivat että hengityksessä on ongelmia. Uloshengitys oli suht matala, joten jonkin sorttista keuhkoputkien ahtaumaa on, tästä indikoi myös alle viitearvojen jäävät PEF-mittaukset. Täytyypä taas marssia työterveyslääkärin puheille. Itse testissä hengitys välillä vaati kunnon syvemmän sisäänhengityksen niin kuin yleensäkin treenatessa, mutta muuten ei ongelmaa. Toinen alustava analyysitulos oli että peruskestävyys on hyvällä mallilla, PK-alue oli laaja. Mielenkiinnolla odotan lopullista raporttia.

Lauantaina oli tavoitteena talven pisin hiihtolenkki, koska Pirkan hiihtoon on enää aikaa 3 viikkoa. Keli oli hyvä. Aamulla kahdeksan aikaan ladulle lähtiessä pakkasta oli n. 6 astetta ja pikkuhiljaa pakkanen lauhtui päivän edetessä. Luisto oli suht hyvä. Hiihdin Nokian Myllyhakaan ja sieltä Koukkujärvelle. Matkaa oli tässä vaiheessa kertynyt n.31km. Koukulla välitankkaus, laskiaispulla ja jaffa, ja matka jatkui takaisin Lamminpään suuntaan. Tavoitteena oli hiihtää n. 50km. Arvelin siinä vaiheessa olevani aika lailla ready lopettaan pitkän lenkin. Toisin kävi - tänään olikin pöhkö päivä ja väsymystä ei meinannut tulla millään. Hiihdin 55km ja vielä piti jatkaa 60km:iin kunnes alkoi tuntumaan. Lopulta lenkin pituudeksi tuli 65km. Hyvä fiilis, ihmeellisen kevyt lenkki. Toivottavasti Pirkkakin kulkisi samaan malliin. Hiihdon päälle vielä kevyt puolen tunnin treiner-treeni.

Sunnuntaina oli triathlonkoulu ja uintia - itsellä ensimmäinen kerta joulukuun sulun jälkeen. Aikamoista tekniikan hakemista uinti taas oli, mutta eiköhän se siitä kunhan vaan käy uimassa. Uinnin jälkeen oli ohjelmassa vielä PK2/AEK-kynnykselle menevä juoksulenkki. Vähän kyllä mietitytti että kuinka jalat jaksaa eilisen hiihdon jäljiltä. Ihme juttu oli, että aamulla lihakset ei ollut millänsäkään eilisestä hiihdosta - ihan outoa. Lunta oli satanut koko sunnuntaiaamun ja kävelytiet oli auraamatta, joten lumipöperöä oli taas tiedossa. Onneksi lyhennettiin juoksulenkki 5km testilenkkiin. Sovittiin että juoksen lenkin juuri alle AEK-kynnyksen eli syke piti pitää max 170:ssä. Tällä suunnitelmalla juoksu käyntiin ja hyvin suunnitelmassa pysyin. Muutamassa kohtaa lipsahti vähän päälle 170:n, mutta keskiarvo jäi kuitenkin 167:een eli hyvä suunnitelman mukainen juoksu. Ja outoa että jälleen meni kevyin askelin. No illalla sitten koirien kanssa kävelessä alkoi kyllä jo tuntumaan että jotain on tullut tehtyä viikonlopun aikana :). Hyvä treeniviikko!

Hiihtoa talvi 2021-2022 638,1km 


 

Kommentit