Vuosi 2021

Vuoteen 2021 kuului terveysongelmista huolimatta paljon liikuntaa niin hiihtäen, juosten, pyöräillen,
uiden, vaeltaen että myös vähän suunnistaenkin. Kaksi kertaa reissattiin myös Saariselälle, Lapin tuntureille. 

Vuosi käynnistyi kuitenkin "telakalla". Hengitysongelmien takia olin pitänyt urheilutaukoa jo syyskuusta 2020 lähtien. Telakalla olo tarkoitti että tein 1-(2) hiihto/sauvakävelylenkkiä viikossa, mutta vauhti oli lähinnä suksilla kävelyä ja matkat paljon normaalia lyhyempiä. 

Tammikuun aikana tuli käytyä ladulla 8 kertaa, 2 kertaa retkiluistelemassa ja 3 kertaa sauvalenkillä. Tammi-helmikuun vaihteessa olin jodisädehoidossa TAYS:ssa, joka tarkoitti 3 vuorokauden oleilua karanteenissa säteilyä eristävässä huoneessa. Leffoja tuli katseltua yks jos toinenkin pe-su välillä. 

Helmikuulla jatkui sama tahti. 8 kertaa tuli hiihdettyä, 1 kerta retkiluistelua ja 1 kerta kävelyä
juoksumatolla. Maaliskuun kolme ekaa viikkoa oli lähes treenitöntä aikaa, hiihtokelit alkoi olla ohi, joten kävelylenkillä tuli käytyä muutama kerta. Maaliskuun viimeisellä viikolla tehtiin kuitenkin vielä hiihtoreissu, ensimmäistä kertaa Saariselälle. 8 päivän aikan tuli hiihdettyä 222km - hieman sitä pelon sekaisin tuntein tuota viikkoa odotti, kun tiesi että kuntopohja ei ollut normaali ja hiihtoa tulisi varmasti tehtyä pohjoisessa enemmän kuin tarpeeksi. On se Saariselkä vaan Lapin paras paikka niin kesällä kuin talvellakin. Latuverkosto on laaja ja monipuolinen ja erityisesti avotunturissa hiihto on ihan parasta. Viikon hiiihtokuurista selvisin ja sen jälkeen päätinkin lopettaa telakkakauden ja alkaa taas pikkuhiljaa treenaamaan ja katsoa miten hengitys reagoi. Kaiken kaikkiaan talven aikana tuli hiihdettyä 462,7km.

Huhtikuulla käynnistyi pyöräilykausi, erityisesti Gravel:lla, jonka ostin maaliskuun lopussa. Gravel-pyörä oli kyllä erinomainen hankinta. Sillä tuli kesän aika pyöräiltyä monilla hiekkateillä ja lenkkipoluilla. Huhtikuun ajan treenasin pyöräilyä että juoksua 4 päivänä viikossa. Yritin aloittaa pitkän tauon jälkeen lenkkeilyn varovasti. Sain huhtikuulla myös keuhkolääkäriltä astmalääkityksen, jota oli tarkoitus käyttää syksyyn asti, jotta nähdään onko siitä apua hengitysongelmiin. Ensi tuntuma oli että lääkityksellä ei ollut vaikutusta. 


Vappuaattona kävin pitkästä aikaa suunnistamassa, omatoimirasteilla tutuissa maastoissa
Lamminpäässä. Mökkeilykausi ja lenkkeily maalaismaisemissa käynnistyi myös. Oli ihana pyöräillä gravellilla peltomaisemissa. Toukokuussa avautui uimahallit ja maauimalassa muisteltiin taas miten vaparia uitiinkaan. Myös juoksulenkit pikkuhiljaa piteni ja pääsin juoksemaan lempimaastoissa kuten Pikku-Ahveniston poluilla. Toukokuulla päästiin nauttimaan jo kesän lämmöstä. Hääpäivänä graveloitiin, hääpäivän kaltaisissa lämpöisissä keleissä, Sasiin jätskille. Kesäkuulla pyöräily keskittyi enemmän maantiepyöräilyyn. Hankin takatutkan pyöräilyyn heti kesän alulla ja se oli myös hyvä hankinta - pientä lisäturvaa maantiepyöräilyyn. 

Touko-kesäkuun vaihteessa oikea pohje meni sellaiseen jumiin että juoksut loppui ja pyöräilykin oli välillä vähän hankalaa. 6.6. käynnistyi kuitenkin avovesiuintikausi Tohlopissa. Kesäkuun toisena viikonloppuna oli Pirkan pyöräilyn aika. Pohje oli edelleen huonossa kunnossa, mutta ihme kumma menoa se ei haitannut pyöräilyssä. Sinin ja Ninan kanssa kierrettiin 132km lenkki hyvää vauhtia - pitkälti kyllä Sinin ja Ninan vetämänä. Oma vetokyky loppui puolen matkan paikkeilla. Hieno reissu! Kesäkuun puolessa välissä alkoi kesäloma ja nyt oli aika vihdoista viimein saada pohje kuntoon, myös oikean jalan polven vasen puoli kipuili. Sain lopulta hierojalle ajan, joka olikin osteopaattiharjoittelija, joka sitten hieronnan sijaan väänteli ja käänteli kroppaa. Tiedä sitten johtuiko tästä vai ei, mutta seuraavat 4 viikkoa niskat meni jumiin joka yö, joten eipä paljon nukuttu 4 viikkoon. Olipas rentouttavaa loma-aikaa. Alkoi olla aika rikkinäinen olo ja valmis "Pitkään niemeen". Lopulta niskakivut loppuivat ja onneksi lomaa jatkui vielä 3 viikkoa. 

Juhannus vietettiin Vuokatissa ja osallistuttiin juhannusaaton yötriathloniin, sprinttimatkaan. Siellä sitten pitkästä urheilutauosta ja alkukesän ongelmista huolimatta yritin tehdä parhaani. Kisa meni kyllä metsään heti uinnissa, kun paljon käyttämäni lasit hörppi yllättäen koko ajan vettä niin että pysähdyin varmaan 5-6 kertaa 400m uinnin aikan tyhjentään laseja - että se uinti oli sitten siinä. Pyörä oli ihan ok ja juoksussa menin mitä pääsin. Pohje kipuili juoksun alkumatkasta, mutta sitten se vissiin turtui sen verran että kivutkin häipyi. Kaikesta huolimatta oli hieno päästä kisaamaan. Vuokatista löytyi vielä pojille lunta - lasketturinteestä - siellä oli kiva kuumalla kelillä vilvoitella.

Heinäkuulla kävin tiheään fysioterapeutilla, jossa etsittiin syitä niin hengitysongelmiin kuin jalkavaivoihinkin. Lihaskuntotreenit tulikin sen myötä viikko-ohjelmaan ja kyllä ne tuotti tulostakin. Pikkuhiljaa jalkavaivat poistui. Heinäkuulla mökkeiltiin paljon perinteiseen tapaan. Huippua oli tehdä jälleen pyörälenkkejä viljapeltojen keskellä. Parasta oli myös pyörälenkit joko mökille tai mökilta kotio, niin Vesilahden kautta kuin pidemmänkin lenkin kautta kiertäen Satamala-Häijää-Hämeenkyrö. Järvellä pääsi myös uimaan että melomaan. 

Heinäkuun loppupuolella osallistuin toiseen triathlonkisaan, Maisematriathloniin Hämeenkyrössä. Uinti oli jälleen fiasko, vaikkakin matkana vain 300m. Rauhallinen aloitussuunnitelma petti heti lähdössä ja lähdin kauhomaan kuin viimeistä päivää (kun on niin lyhyt matka) ja varmaan 100m jälkeen olin ihan loppu ja otin välillä rintauintia hetken ja haukoin happea ja taas jatkoin hetken vaparia. Mikä siinä vaan onkin että pitää oppia kantapään kautta nää jutut? No, pääsin lopulta uintiosuuden maaliin ja siitä pyörälenkille, mikä olikin tutuissa Hämeenkyrön maisemissa, ihan ok suoritus. Päälle juoksu helteisessä kelissä, mutta suorituksena kuitenkin myös ok. 3. sija napsahti näillä suorituksilla. Jalka kun tuntui kestävän tämän lyhyen kisan, niin veri veti vähän pidemmälle matkalle ja viikon päästä elokuun puolella kisailemaan olympiamatkalle Säkylään. Tällä kertaa maltoin lähteä rauhassa uimaan, olihan matka nyt niinkin pitkä kuin 1500m. Kahtena kierroksena suoritettiin uinti. Ei niin mukava aallokko toi omia haasteitaan uintiin. Uinti meni lopulta ok, vaikka aikaa kyllä veikin liian paljon. Pyörä, 40km, meni niin hyvin kuin mahdollista ja juoksu yllätti, kun pääsin tässä vaiheessa vielä 10km lenkin alle tuntiin. Kaiken kaikkiaan hieno kisa!

Elokuu oli reissukuukausi. Säkylä-viikonlopun jälkeen seuraavana viikonloppuna matkattiin Tahkolle, jossa Tomi osallistui Ironman Tahko-kisaan. Huippuviikonloppu vaikka olinkin katsojan roolissa. Seuraavana viikonloppuna matkasin junalla Rovaniemelle Jukolan-viestiin, joka vihdoista viimein järjestettiin. Harmi vaan että ei päästy kokemaan sitä odotettua yötöntä yötä, mutta ei valiteta - hienoa että tapahtuma kuitenkin vuoden siirron jälkeen järjestettiin. Maski päällä juoksin aloitusosuudella yli K-pisteen, sitten oli pakko luopua siitä. Rovaniemen maastojen yhtenä erikoisuutena oli pitkospuilla juokseminen ja itsekin pääsin niillä pariin otteeseen juoksemaan. Oli hienoa päästä pitkästä aikaa muiden venlojen kanssa suunnistamaan. Teltassa yöpyminen vaihtui tällä kertaa hotelliin - ei vaan voinut kaikkia vermeitä junassa yksin kuljettaa (seli, seli :)) - ja olihan se kätevää ja lämpimämpää näin vaikka vähän vajavaiseksi se Jukola-kokemus jäikin. 

Parin viikon kotoilun jälkeen oltiinkin jo syyskuulla ja odotettu kahden viikon Lapin ruskareissu koitti. Matkattiin jälleen suosikkipaikkaamme Saariselälle. Yövyttiin Suomen ladun Kiilopään Tunturikeskuksen kelohonkamökissä. Siitä oli helppo lähteä niin pyöräily-, juoksu- kuin vaelluslenkeille eri suuntiin. Kahden viikon aikana tuli ulkoiltua yli 50h. Kaksi viikkoa meni nopeasti. Jälleen oli vaikea lähteä kotio. Ei siihen paikkaan taida ikinä kyllästyä. Kotiinpaluun jälkeen olin  viikon flunssassa.

Lokakuulla siirtyi pyöräilyt sisälle ja päivitin treinerin wahoo kickr-malliin. Oikein toimiva peli, kannattava päivitys tämäkin! Ensi kesää ajatellen tuli hankittua myös uusi maantiepyörä, Signaturesta BMC-pyörä. Sillä testilenkkiä lukuunottamatta ajot jäi seuraavaan kesään. Toivottavasti hyvä hankinta tämäkin. Zwiftistä tuli uusi harjoituskaveri, kun viikoittain 1-2 treinertreeniä tuli ajettua Zwiftin tarjoamilla reiteillä. Aikamoinen maailma tuo zwift - tavallaan kuin pelimaailma - omalle pyöräilijähahmolle voi muokata pyöräilyasun, pyörän ulkonäköä ym. Treenatessa voi moikata ja kannustaa muita pyöräilijöitä sekä seurata eri reittien tarjoamia maisemia. Samalla reitillä voi olla tuhansia pyöräilijöitä samaan aikaan! Ja mitä enemmän sitä ajaa sitä enemmän kerää pisteitä ja pääsee uusille "leveleille" ja saa lisää mahdollisuuksia varusteiden suhteen :). 

Syyskuulla lopetettiin astmalääkitys, kun lääkkeellä ei ollut hetkellistä avaavaa eikä pitkäaikaista hengitystä helpottavaa vaikutusta. Hengitysongelmat jatkuivat aika ajoin, joten treenausta päätin jatkaa sen mitä pystyin ja seurata miten tilanne kehittyy.

Marraskuu 13. tein viimeisen ulkopyörälenkin gravelilla. Kelit alkoi olla jo sen verran kylmät ja tien pinnat ajoittain märät ja liukkaat että oli paras siirtyä täysin zwift -maailmaan. Marraskuulla aloitin säännöllisesti käymään ohjelman mukaisesti kolme kertaa uimassa ja maanantaiuinnin yhteydessä myös salilla. Toivottavasti uintitekniikka ja kunto tämän myötä kehittyy. Yksi marraskuun kohokohta oli Pyhäjärven kierto, 26km, juosten pitkästä aikaa. Juostiin Ninan kanssa n. -7 pakkasessa. Vauhti oli minulle ennätyksellinen 6.52'/km ja syke PK2:lla. Tästä tuli kyllä hyvä fiilis useamman viikon ajaksi. Huippua! 


Joulukuun alulla, 4.12. pääsin ensimmäisen kerran hiihtämään Räikän tykkiladulla. Retti oli heti
maksimipituinen, n. 1.5km. Räikän tykkiladulla oli hyvä aloittaa hiihtokausi, kun pääsi vähän helpomalla rataprofiililla kasvattamaan pikkuhiljaa myös hiihtokuntoa. Joulukuun lopullat pahentunut Korona-tilana sulki taas uimahallit ja salit.

Harjoituskausi oli tänä vuonna ehjä ~heinäkuusta joulukuulle. Hengitysongelmat oli läsnä viikoittain, ei onneksi enää päivittäin. Kovin paljon treenejä en sen takia jättänyt tekemättä. Lähinnä tuntemukset treeneissä ei aina olleet kovin mukavat kun hengitys ei toiminut normaalista. Toivotaan että uusi vuosi jatkuu ilman uusia ongelmia ja toivottavasti syyt hengitysongelmiin löytyisi ja ongelma poistuisi. Olisi hieno nähdä ensi kesänä miten treenit ja kisat kulkee jos on päässyt ilman taukoja treenamaan kesään asti.

Vuoden 2021 aika tuli tehtyä kaiken kaikkiaan 342 aktiviteettia, liikuttua ~440h ja 5317km. Juoksua ~810km, hiihtoa 616km, pyöräilyä 3028km ja uintia ~88km.


Kommentit