FTP-testiä ja hiihtoa harjulla

Vuoden viimeinen viikko alkoi "all-in" FTP-testillä. Tein testin Zwiftin FTP ramp test -ohjelmalla, joka nostaa minuutin välein tehoja 20w:n verran. Tällä kertaa jaksoin loppuun 260w jakson ja sillä sain uudeksi FTP-arvoksi 197W. Entinen, kaksi kuukautta sitten tehdyn testin perusteella, oli 168w - aika iso muutos, vähän epäilyttävänkin iso. Tiedä sitten kumpi arvo on oikeassa, uusi vai vanha, mutta jatkan nyt kuitenkin treinertreenejä tällä uudella arvolla. Keskiviikon zwift sessiot on kyllä olleet tähän asti suht helppoja, joten luultavasti nyt on kovemmat ajat edessä :). Testin päälle pyörittelin treinerillä vielä maitohappoja pois puolen tunnin verran ja juoksin matolla toisen puoli tuntia. Treenien jälkeen hengitys olikin taas aika huono ja näin jatkui keskiviikkoon asti.

Tiistaina oli lomapäivä, niinpä menin heti aamusta Räikän tykkiladulle hiihtämään pertsalla 20km lenkin. Alla oli uudet Rossignolit. Vähän herkät on pidon suhteen n. -8 pakkasessa, tekniikka pitää olla kunnossa :). Keskiviikkona oli jälleen zwift-treenin aika ja nyt kyllä sai tuntea jaloissa että oli uusi ftp-arvo käytössä. Hyvä juttu! Toivotaan että tarkoittaa tasojen kehittymistä. 

Torstaina oli viikon toinen lomapäivä ja jälleen päivä käynnistyi hiihtolenkillä Räikän tykkiladulla. Taas pertsalla mutta nyt Skineillä, jotka toimi oikein hyvin pikkupakkasessa. Perjantaina, uuden vuoden aattoon kuului VK-lenkki juoksumatolla. Mattojuoksussa se hyvä  puoli että lintsaan ei pysty, koska tulee oikeasti juostua tasaisesti tavoitevauhtia.

Uutta vuotta tuli vastaanotettua perinteisesti pienellä kaveriporukalla. Ajan erikoisuutena oli Korona -pikatestien teko ennen illanviettoa. Hyvässä seurassa aika kuluu kuin siivillä ja nukkumaan tuli mentyä vasta tammikuun ensimmäisenä 04.30. Lyhyiden yöunien jälkeen oli aika tokkurainen olo. Mietin jo että pitääkö vuosi aloittaa lepopäivällä, mutta puolen päivän jälkeen päätin kuitenkin lähteä katsastamaan harjun latupohjaa - kavereilta kun oli somessa tullut uuden vuoden aatolta päivityksiä ok hiihtokeleistä jo luonnonlumilla. Lähdin hiihtämään vapaalla ja hiihdin ensin Virelään ja sieltä Lamminpään majan kautta Julkujärvelle "mäen päälle käännös". Vapaan baana oli hyvä, mutta perinteisen latu-ura oli vielä melko jäinen ja paikoin vain ohuen lumikerroksen peittämä. Ärsyttävää oli kun useammalla ihmisellä tuntui olevan vielä käsitys että hiihtokausi ei ole vielä käynnistynyt vaan latupohjat on kävelemistä varten. 25km kilometriä tuli kuitenkin suksittua ja tuloksena kaksi rakkoa jalkapohjissa - aina sama juttu kun aloitan vapaan hiihdot. Hiihtolenkin päälle juoksumatolla vielä 3km verran.

Sunnuntaina rakot pakotti juoksulenkille, mikä kylläkin oli myös ohjelmassa. Lunta oli satanut pari senttiä yön ja aamun aikana ja edelleen juoksulenkille, ennen yhtätoista lähtiessä, lunta sateli. Kävelyteitä ei tietenkään vielä ollut aurattu, joten kertynyt lumi teki lenkin vähän raskaammaksi, mutta siitä huolimatta oli kiva pitkästä aikaa tehdä lenkki ulkona - 15km kaiken kaikkiaan. Päälle 30min treinerillä ja sit saunaan.

Ensi viikon aikana pitäisi sataa useampikin sentti lunta, toivotaan että ennuste toteutuu! Sen jälkeen pitäisi olla jo hyvät pertsan kelit harjulla. Ajatuksissa pieni toive jopa Pirkan hiihtoon osallistumisesta - talvi kun näyttää nyt pysyvän ja hiihtokelit vain paranevat. Se olisi 13. Pirkan hiihto, viimeisin vuodelta 2012. Toivotaan että korona ei estäisi tänä talvena tapahtuman järjestämistä.

Hiihtoa talvi 2021-2022: 142,6km


Kommentit