Kesä 2021

Kesä ja pitkä kesäloma edessä - saa keskittyä pitkälti vain urheiluun, aivan huippua jos tämä olisi toteutunut. Suunnitelmat meni kuitenkin uusiksi heti kesän kynnyksellä. Keväällä maaliskuun lopulla päätin aloittaa treenit - hengitysongelmat eivät poistuneet 6 kuukauden urheilutauon aikana, joten päätin kokeillä miten ne kehittyisivät kun sitä treenaisi sen mukaan pitää hengistys antaa myöden. 

Aloitin kevyesti mutta pian kelien parantuessa pyöräilykilometreja alkoi kertymään ihan kiitettävää vauhtia. Juoksu tuntui hengityksen osalta hankalimmalta, joten se jäi luonnostaan vähän vähemmälle. Toukokuulla alkoi sitten rempat. Ensin meni oikean jalan pohje yhden pitkän juoksulenkin jälkeen ihan jumiin. Sen jälkeen alkoi pian tuntumaan kipua oikean polven sisäsyrjässä. Siitä se sitten lähti - suunnitelmien muutos. Tosin piti sitä kesän alkuun osallistua Pirkan pyöräilyyn, joka olikin huippureissu Sinin ja Nina kanssa. Jalkakin kesti hyvin reissun. 

Kesäloman alkaessa totesin kuitenkin että nyt on löydettävä hieroja tälle pohkeelle keinolla millä tahansa. Vakihierojien kalenterit oli täynnä, joten ei auttanut kuin etsiä uusi hieroja ja mielellään läheltä. Menin sitten ylöjärven keskustaan hierojalle, joka oli myös osteopaattiopiskelija. Tapaamisen lopputuloksena pohje jäi hieromatta, mutta osteopaattisia liikkeitä tehtiin sitäkin enemmän. Yksi analyysi oli että rintaranka on jumissa ja voisi olla yksi syy hengitysongelmiin. Pohje oli siis edelleen krampissa, joten en saanut apua siihen eniten oingelmia aiheuttavaan onglmaan. Parin päivän päästä käsittelystä alkoi massiiviset niskajumit yöllä. Ei voi olla totta mikä kesäloman aloitus. Seuraavat neljä viikkoa menikin sitten todella huonoilla yöunilla niskajumin takia - alkoi pikkuhiljaa tuntumaan että kohta sitä on Pitkässä niemessä - mikään ei tuntunut auttavan. Ramppasin oikeilla hierojilla, kyseisellä hieroja/osteopaatilla en enää käyny. Lisäksi sain työterveydestä lähetteen fysioterapeutille, joka hoiti myös niskajumia - jalkaongelmien lisäksi. Lopulta neljän viikon jälkeen niskajumit helpotti - kyllä oli iso helpotus. Ja onneksi lomaakin oli vielä kolmisen viikkoa jäljellä niin ei tarvinnut koko kesälomaa pilata niskaongelmilla.

Huhtikuulla aloitettiin myös astmalääkityskokeilu hengitysongelmiin ja sitä jatkettiin läpi kesän syyskuulle asti. Kesän mittaan tuli kyllä tunne että lääkkeellä ei ollut mitään vaikutusta. Sen sijaan uusi analyysi oli fysioteraupetilta että hengitysongelmat johtuisivat pintahengitystä. Tätä lähdettiin ratkomaan hengitysharjoituksilla, jotka tulisivat vaikuttamaan vasta usean kuukauden jälkeen. Polvi- ja pohjeongelmatkin alkoivat helpottamaan hieronnoilla ja fyssarin lihaskuntoliikkeillä, joita tiiviisti tein läpi kesän. Kahvakuulaa tuli kuskattua myös mökille ja treenit tehtyä ulkona terassilla.


Kesän aikana tuli lopulta osallistuttua jopa kolmeen triathlonkisaan. Juhannusaattona Sprintti - yötriathloniin Vuokatissa, heinäkuun lopulla sprntti -maisematriathloniin Hämeenkyrössä ja elokuun alussa Säkylässä Olympiamatkalle. 

Vuokatissa uinti meni plörinäksi kun uimalasit vuosi vettä, niitä sitten tyhjentelin varmaan 5-6 kertaan uinnin aikana. Pyöräily oli ok ja juoksu meni sen mitä kipeällä pohkeella pääsin. Hieno kokemus pienistä haasteista huolimatta!

Heinäkuun lopulla helteisissä keleissä päästiin kisamaan sprinttimatkalla Hämeenkyrössä. Uinti oli vain 300m mutta silti onnistuin tyrimään sen :). Lähdin kuin olympiauimari matkaan ja sen tiesi kuinka siinä käy. Ennen ensimmäistä poijua loppui happi ja sitten piti alkaa uimaan rintauintia - pätkä vapaata - ei riitä happi - taas rintauintia. Pääsin sentäs reitin läpi ja pyörän päälle. Pyöräreitti kierti tuttuja Hämeenkyrön maisemia ja meni ihan ok. Samoin juoksu oli ihan hyvä suoritus. Taso ei ollut päätähuimaava, kun pääsin jopa podiumille.

Kun hämeenkyrön kisa meni muka niin hyvin ja jalkakin (polvi) kesti 5km juoksun, piti sitten korottaa panoksia ja osallistua seuraavana viikonloppuna Säkylässä Olympiamatkalle. Hieman kyllä jännitti uintiosuus näiden aikaisempien kokemuksien perusteella. Lämmintä oli n. 20 astetta, sateen uhka oli päällä ja Säkylän Pyhäjärvessä oli aikamoinen aallokko. Seurakaverit vielä kertoi kuinka aiemmin kisatussa sprintissä oli uinnissa ollut aaltojen takia aikamoisia haasteita ja kokeneetkin uimarit sanoivat menneensä melkein paniikkiin kesken uinnin. Tämä olikin tosi rohkaisevaa kommenttia omaan kisaa. No ei auttanut muuta kuin lähteä keskittymään uintiin ja takomaan omaan päähän että nyt kähden niin rauhallisesti kuin mahdollista - kyseessä kuitenkin 1500m uinti. Uinti vietiin läpi kahtena kierroksena, välissä

hiekkarannalle nousu. Uinti meni lopulta ihan hyvin, hitaasti mutta ilman isompia ongelmia. 40km pyöräilyreitti oli mukavan tasainen ja toteutettu niin että pääsi hyvin seuraamaan missä muut pyöräilijät etenivät. Juoksureitti eteni myös pyöräreitin varrella, joten kaikenkaikkiaan kisareitti oli oikein hyvä näin aloittelevalle kisailijalle. Pyörä meni ihan hyvin ja juoksu jopa yllätti, 10km matka meni 58' kieppeille. Todella yllätys, kun juoksulenkkejä ei hirveästi ollut alla.

Aikas mahtava fiilis kun kaikista vaikeuksista huolimatta pystyi kesän aikana osallistumaan näihin kisoihin! Tästä hyvä jatkaa eteenpäin :).

Kesän aikana parasta oli myös ihanat pitkät pyörälenkit pitkin lähiseutuja ja mökillä Punkalaitumella. Erityisesti mieleen on jäänyt helteiset pyörälenkit triathlonkavereiden kanssa, joissa kesken lenkin käytiin vilvoittelemassa järvessä. Ihania kesäpäiviä!


Kommentit